fälgar och däck

Ny startplats för kunskap om fälg och däck lanserad!

Lagom till att vinterdäck-säsongen gjort sitt intåg så lanseras nu sajten falgarochdack.se. Syftet med falgarochdack.se är att sprida relevant och uppdaterad information som rör fälg och däck. 

Teamet bakom sajten har initialt satsat på att ta fram ett par guider som ska hjälpa bilägaren. 

Kalkylator för beräkning av rullomkrets

Den första guiden som publicerats på falgarochdack.se är en rulomkretskalkylator. Men vad är en sådan bra för? Med rullomkrets så avses diametern på ett bildäck när det monterats på fälg. Vidare så avgörs rullomkretsen av kombinationen mellan däckets dimensioner och fälgens diameter. Rullomkretsen påverkar hur bilen rullar och har man för stor rullomkrets kontra vad som är rekommenderat för bilen så kommer hastighetsmätaren visa lägre hastighet än den verkliga, vilket naturligtvis kan vara mycket trafikfarligt. En för stor rullomkrets påverkar även miltalsmätaren och gör att det kommer se ut som att bilen gått kortare än den faktiskt gjort vilket i sin tur påverkar en sådan sak som serviceintervaller. En annan sak som kan inträffa om man monterat ett för stort hjul är att det tar emot någonstans i hjulhuset vilket både kan vara farligt och kostsamt.

Det omvända gäller naturligtvis om man har för små hjul – då kommer hastighetsmätaren visa en för hög hastighet kontra den verkliga och miltalsmätaren kommer för många mil vilket leder till för tidig bilservice.

Så om du ska byta byta däck eller fälg, ta för vana att kontrollera rullomkretsen så att den inte skiljer sig mer än 5 % mot hjulets originalvärde, detta kan du enkelt göra via falgarochdack.ses rollomkretskalkylator!

Hitta din bils bultcirkel inför inköp av fälgar eller hjul

Den andra guiden som temaet bakom falgarochdack.se publicerat är en bultcirkelguide. I bultcirkelguiden återfinns de flesta bilmodeller och dess bultcirkel/bultmönster. Om du aldrig hört talas om begreppet bultcirkel så är detta ett “mått” för att ange vilken fälg som passar till vilken bil. På bilen hjul finns bulthål och bultcirkeln anger oftast hur många bulthål som bilen har per hjul och avståndet mellan dessa. Matchar inte bilens och fälgens bultmönster så går det inte att montera fälgarna. Du hittar som sagt de flesta bilmodellers bultmönster i tabellen på falgarochdack.se. Välkommen att besöka sidan och ta reda på din bils bultcirkel!

Säsongen för vinterdäck är här och om du funderar på vilka vinterdäck du ska införskaffa så har du ytterligare en anledning att besöka falgarochdack.se. Inom kort kommer nämligen ytterligare en guide publiceras på falgarochdack.se i form av en sammanställning av årets vinterdäcktester. I sammanställningen kan du se vilka dubbdäck och friktionsdäck som presterat bäst i årets däcktester.